Menüüs on ANGERJAS

Menüüs on ANGERJAS

Huvitav fakt – niiske ilmaga suudab angerjas maismaal elus püsida kuni 36 tundi ja läbida vingerdades üsna pikki vahemaid. Siit on sündinud ka üle terve Euroopa levinud legendid angerjatest, kes öösiti põldudel hernevargil käivad. Teadus on siiski tõestanud, et herneid angerjad ei söö ja maismaal liikumist kasutatakse vaid äärmisel vajadusel, et jõuda angerjate kudemisalale Sargasso meres.

Et tee kudema ja tagasi on pikk ning aja jooksul on angerjate looduslikele veeteedele tõkkeid ehitatud, jõuab looduslikku angerjat Eestisse varasemast vähem. Aga ega kala söömata jää. Angerjaga varustavad meie toidulauda Eestis kaks kasvandust – üks neist Viljandi lähistel Viiratsis ja teine Pärnumaal, Vändra külje all.

Hõrgutisena tuntakse angerjat üle terve maailma Euroopast Jaapanini. Nii võib leida ka kõikvõimalikke retsepte, kuidas seda auväärt kala valmistada. Ärme seekord jaapanipäraste sushide maailma sukeldu ja räägime siinmail levinud valmistusviisidest. Armastatuim moodus angerjat süüa on ilmselt suitsutatult, samuti on väga populaarne marineeritud angerjas. Rasvane kala on hinnatud ka suppides ning oivaline ka otse pannilt või praeahjust serveerituna.

2021. aasta kalanädala sündmuste käigus valmistatakse angerjat Valga haigla personalile. Haigla tublidele kokkadele tuleb külla MTÜ Parim Valik gurmeeretkede peakokk Silver Ulm, et üheskoos valmistada angerjast mõnus lõuna krõbeda pannikartuli ja põnevalt terava tšillisse ploomi-pihlaka kastmega.

Ka sina võid peakoka kombel angerjat valmistada!

Angerjas tillise pannikartuli ja tšillise ploomi-pihlaka kastmega (neljale)

Koostisosad:

1 suurem angerjas

Värske kartul 1-1, 5 kg

peale raputamiseks tilli

Kaste: 

1 kg punaseid hapusid ploome,

üks sibul,

üks õun,

2 peotäit värsket koriandrit,

peotäis värsket münti,

pool kauna seemnetest puhastatud tšillit,

100 g pihlakaid,

musta pipart,

soola,

suhkrut umbes 200 g, olenevalt ploomide hapususest

värsket peterselli

 

Valmistamine

Värske angerja puhastamiseks tuleb hõõruda kala jämedakoelise soolaga, mõned kasutavad isegi liiva, mille eesmärgiks on pealmise kleepja kihi eemaldamine.

Seejärel eemalda sisikond, lõigates kala lahti saba poolt alustades ning lõpetades peaga. Sisikond eemalda käega tõmmates või soovi korral supilusikat kasutades. Eemalda ka pea.

Lõplik puhastus tee paberiga, voolavat vett angerja puhul ära kasuta.

Seejärel lõika kala paraja pikkusega juppideks, maitsesta need soola ja musta pipraga ning aseta ahjuplaadile. Küpseta 180 °C juures, kala suurusest olenevalt, kas 10 minutit või pisut enam.

 

Kastme jaoks eemalda ploomidelt kivid ja pane keema. Suru keedetud ploomid läbi sõela, nahkade eemaldamiseks. Haki sibul ja õun kuubikuteks; koriander, münt ja petersell haki kergelt läbi ning tšilli haki peeneks.

Lisa ploomipüreele sibul, õunakuubikud, koriander, münt, tšilli, jõhvikad, must pipar, sool ja suhkur.

Keeda kastet tasasel tulel 15 minutit, kuni vedelik on veidi alanenud. Keetmise lõpetamisel lisa hakitud petersell.

Kaste peaks saama leebelt vürtsikas, tükilise tekstuuriga ja keskmiselt voolav.

 

Lisandiks keeda kartulid ja prae need kuumal pannil võis üle, kuni on näha kartulite “pruunid põsed”. Lisa rohkelt hakitud tilli ja serveeri.

 

Mõnusat nautimist!

***

Kuuendat korda toimuva traditsioonilise kalanädala ideeks on tutvustada kohaliku kasvanduskala väärt maitseid. Seekord tehakse kummardus ka meie heaolu eest alati valvel olevatele tervishoiutöötajatele. 20.–24. septembrini valmistavad restoranide peakokad käsikäes haiglakokkadega viies Eesti haiglas roogasid viiest erinevast Eestis kasvatatud kalaliigist. Ühtekokku valmib tervishoiutöötajatele einestamiseks ligi 2000 lõunaportsjonit.

Kalanädalal pakutakse:

Menüüs on ANGERSÄGA
ESMASPÄEV, 20. september – Tartu Ülikooli Kliinikumi Maarjamõisa haigla
Urpo Reinthal, Ylicool Cateringi peakokk

Menüüs on VIKERFORELL
TEISIPÄEV, 21. september – Kuressaare Haigla
Inga Paenurm, Markofka Toidutoa peakokk

Menüüs on TUUR
KOLMAPÄEV, 22. september – Viljandi Haigla
Taigo Lepik, Vabariigi Presidendi peakokk

Menüüs on ANGERJAS
NELJAPÄEV, 23. september – Valga Haigla
Silver Ulm, MTÜ Parim Valik gurmeeretkede peakokk

Menüüs on KARPKALA
REEDE, 24. september – Järvamaa Haigla
Juhan Heinsalu, restorani Mimosa peakokk

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!