Kohalik ahvenafilee jõudis toidupanka

Ajal, mil piirangud levivad ning restoranid nii meil kui ka mujal maailmas on uksed kas ajutiselt või jäädavalt sulgenud, oli vaja leida juba toodetud toidu inimesteni viimiseks uusi võimalusi. Nii anti Toidupankadele üle Eesti muude toiduainete seas jagamiseks kohalikku külmutatud ahvenafileed, mis algselt oleks pidanud jõudma Šveitsi restoranidesse. Kuna Toidupank vajab alati abikäsi, kes head ja paremat laiali aitaks jagada, läksid neile sel korral appi ka Maaeluministeeriumi töötajad eesotsas minister Urmas Kruuse ning asekantsler Siim Tiidemanniga.

Olukorras, mil eksportivad ettevõtted ei saanud kala tarnida ning turul tekkis ülejääk, otsustati asekantsler Siim Tiidemanni sõnul pakkuda kala Toidupanga kaudu kõige enam toiduabi vajavatele inimestele. Maaeluminister Urmas Kruuse tõi välja, et nõnda õnnestus ära hoida toidu raiskamist, aidata ettevõtetel piirangutega seotud majandusraskused üle elada ning pakkuda abivajajatele kvaliteetset Eesti kala. Kõigile soovijatele oli kaasa pandud ka retseptileht, mille järgi imemaitsvast kohalikust merehõrgutisest suurepäraseid ja ahvatlevaid roogi valmistada. Kui palju aga Toidupanga kaudu külmutatud ahvenafileed jagati?

Toidupanga projektijuhi Kerttu Olõkaineni sõnul on kahe kuu jooksul viieteistkümnele erinevale toidupangale annetamiseks jagatud kala ja kalatooteid üle 25 000 kilo, mis tähistab ka senist rekordkogust. Külmutatud ahvenafilee, mis inimesteni on jõudnud, ei ole jätnud kedagi külmaks, pigem on lood vastupidi – inimesed lausa ootavad seda. Nagu selgus, on nii maaeluminister kui ka asekantsler suured kalasõbrad, kellel varrukast võtta kuhjaga isuäratavaid retsepte.

Vaatamata sellele, et piirangud kestavad, saavad tuhanded inimesed tänu Toidupangale osa restoraniväärsest kvaliteedist – tuleb ainult teada mõnda head retsepti, et tuju rõõmsaks ja kõht täis saaks. Seega võime öelda küll, et ahvenafilee kõlab hästi.

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!