Kalasadamate päevale sildusid kümned tuhanded inimesed

Aprilli viimasel päeval aset leidnud üle-eestilisele kalasadamate päevale vooris rekordarv kalahuvilisi.
Esialgsetel andmetel väisas Eesti sadamaid lausa 35 tuhat külalist. Enim külastatud sadamate hulka kuulusid Japsi kalasadam (5 tuhat), Dirhami (3.5 tuhat) ja Lindi (ligi 3 tuhat). Üksjagu huvi äratas ka Pärnu Fishing Village Kalurikülas, Varnjas ja Kolkjas 2.5 tuhande külastajaga.

Tõmbenumbriteks osutusid igale sadamale iseloomulikud meelelahutuslikud kogupereüritused ja võimalus kogeda erinevate kalaroogade maitseid kalateadlaste ja -kokkade õpetuste foonil. Laste ja vanemate silmaringi laiendasid erinevad käsitöö- ja õpitoad ja meelt lahutasid muusikaliste kollektiivide ülesastumised. Näiteks läbiti teadusteatri õngekoolitusi, kogeti virtuaalmaailma läbi VR prillide ja osaleti kala õpitubades ning paadisõidus.

Kala kõlab aina paremini
Aastate vältel voorib kalasadamate päeva üritustele aina enam inimesi, kes on kohal juba varahommikul, et kogeda kõike, mida kogeda annab. Osale piisab võimalusest osta otse paadist või letist värsket kala. Pärnumaalased võivad uhkust tunda, et hoiavad kalapüüki au sees. “Valdav osa rannikumerest saadaval kalast tuleb Pärnumaa rannikumerest. Kõige suurem tegija on siin oma tonnide poolest rahvuskala räim,” räägib kalateadlane Heli Shpilev intervjuus ERR-le. “Seda püüti eelmisel aastal üle 7000 tonni.”

Harjumaalt osalesid kalasadamate päeval Hara ja Tilgu sadam ning Tallinna kalasadam; Hiiumaalt Haldi, Kõrgessaare ja Roograhu sadam; Läänemaalt Dirhami, Puise ja Sviby; Pärnumaalt Japsi, Virtsu, Lindi ja Võiste sadam ning Pärnu Fishing Village; Peisiäärest Kolkja, Räpina ja Varnja sadam, Saaremaalt Nasva jõesadam ja Turja sadam; Virumaalt Eisma, Toile ja Võsu Sadam ning Võrtsjärvelt limnoloogiakeskuse ja Valma sadam.

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!