KALAMÜÜT: Kala kilohinna kirujail soovitame vaadata väiksema pakendi hinnasilti

KALAMÜÜT: Kala kilohinna kirujail soovitame vaadata väiksema pakendi hinnasilti

Hinnatõus on tabanud kõiki valdkondi, sealhulgas kalandust. Siiski on ahastus mõne kalaliigi kõrge kilohinna ees pigem emotsionaalne, sest kilogramm ongi suur kogus ja alati saab eelistada väiksema kaaluga tooteid või hooajalisi kalaliike.

 

Kala pole pelgalt delikatess, mis sobib vaid peenel üritusel suupistele. Sõltuvalt kala liigist, hooajast ja valitud tükist leiab maitsva suutäie nii peenutseja kui harilik argipäeva näljane. Kalateadlik tarbija leiab alati töödeldud või töötlemata kalatoote, mis kohati on suisa soodsam kui paljud teised igapäevased kõhutäitjad.

 

Hinnasilte võrreldes on kala hind umbes samal tasemel või kohati odavam loomalihast. Veise strogonov maksab hetkel Selveris 15 eurot kilogrammi kohta. Viimastel kuudel palju kirutud lõhe kilogrammi hind on seejuures 11 eurot. Kui inimesed soovivad harilikult osta jää sees hoitud värsket kala tervikuna külmletist, siis lihatoodete puhul eelistatakse looma erinevaid tükke või töödeldud tooteid. Näiteks kananagitsaid ja võileva peale kuuluvat sinki eelistatakse terve kana või sea jala ostmisele.

Võileivale peale minevate kalatoodete hinnavõrdluses on uimelised tavatarbijale taskukohased. Võrreldes erinevate töödeldud lihatoodetega kujuneb kala hind suisa kohati odavamaks, kuid väiksema kaaluga pakendeid ostes tarbija liha kilohinnale ei mõtle. 100 g täissuitsu põdravorsti maksab Selveris 2.59 eurot, kuid kilohind on sellel tootel 24,67 eurot. Samas on jahutatud lõhefilee kilohind on Selveris 17.99 eurot ehk siinkohal pole paslik rääkida lõhest kui vaid peolauda kuuluvast delikatessist. Isegi kitsama eelarvega tudeng leiab võileiva peale riiulitelt soodsama hinnaga erinevaid konservikalu, näiteks kilusid ja sprotte, mida on lihtsam ka säilitada.

 

Ühtlasi soovitame eelistada hooajalisi kalaliike, mis sobivad toidulauale paremini nii värskuse kui hinna poolest. Näiteks tervelt 400 g isuäratavat kohalikku kohafileed tomatimarinaadis saab hetkel Selverist toidulauale kõigest 3 euro eest ning kuumsuitsu meriahvena kilohind on Selveris 10 eurot.


Kindlasti tasub riiulilt kala otsides meeles pidada, et hooajaline kala on värskem ja rahakoti vastu leebem. Teisisõnu Kui tarbid targalt, jääb punni nii kõht kui ka rahakott!

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!