Kuidas ära tunda värsket kala?

Kuidas ära tunda värsket kala?

Siililegi selge, et maasikaid on nii hinna kui värskuse poolest mõttekas osta vaid kevadel ja suvel. Õnneks leiab tark tarbija poeriiulilt õige ja enda maitsele sobiva kalaliigi igal aastaajal. Milliseid uimelisi tasub käesoleval sügisel poekorvi püüda?

Värske kala saadavus sõltub püügihooajast. Praegu tõmbavad kalurid Harjumaa ning Virumaa rannikuvetest välja eriti värsket ja mahlast haugi, koha ja ahvenat. Nimetatud kalaliike võid juba jääletist või töödeldud toodetena külmletist endale toidukorvi soetada. Kuidas üldse ära tunda poes värske kala ja millised on selle tunnused?

 

Värske kala tundemärgid

  1. Värske kala silm on selge ehk silmaava pole muutunud pupilliga ühte värvi uduseks. 
  2. Mida värskem on kala, seda nõrgemat lõhna see eritab.
  3. Värske kala nahk on libe ja läikiv.
  4. Liha on värvuselt erksam ja vetruv ehk sellele vajutades ei tohiks lohku jääda. Värske liha on rohkem nagu kumm, seisnud liha tekstuur sarnaneb rohkem plastiliiniga.
  5. Hiljuti püütud kala uimed on punased ja endiselt limaga kaetud.
  6. Värske kala kõhu seinad pole sisse vajunud ehk luud ja liha on endiselt piisavalt sitked, et kala ribikorvi struktuuri hoida. 
  7. Luid peab eemaldamiseks tugevamalt sikutama, sest liha on endiselt elastne ja tihe.



Eelistades hooajalist kala, tood pere toidulauale uimelisi, mis sobivad paremini nii hinna kui värskuse ja kvaliteedi poolest.  Ole kalateadlik! Rohkem infot hooajalise kala kohta leiad KALATEABE VEEBILEHELT https://bit.ly/3UkSVuk .

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!