Letist taldrikuni – kuidas valmistada oma elu esimene kalaroog?

Letist taldrikuni – kuidas valmistada oma elu esimene kalaroog?

Kas armastad kala süüa, aga pole julgenud kala küpsetamist veel ise ette võtta? Suvel ostad suitsukala hea meelega, restoranis otsid menüüst alati lõhet ja kõige rohkem meeldib koju tellida sushi’t, aga pole siiani söandanud toidupoest või turult värsket kala osta, et miskit ise valmistada.

Kala valmistamine võib tunduda võõras, tundmatu ja keeruline, justkui esimene kord, mil autorooli sattusid. Selle artikli lõpuks näed, et tegu pole üldse nii keerulise ettevõtmisega ja igaüks saab ühel või teisel viisil kala küpsetamisega hakkama. Küsi ükskõik kellelt, kes on praeguseks oma esimese kalaroa valmistanud.

Alustame poe- või turuletist. Kuidas saad teada, kas kala on värske? Kuigi üldiselt on enamus Eestis müüdavatest kaladest väga kvaliteetsed, siis igal kalaliigil on siiski oma hooaeg, millal ta on kõige värskem ja anname järgnevalt paar head näpunäidet, kuidas vältida liiga kaua seisnud kala ostmist.

Kõige esimene asi, mida kalaletis jälgida, on kala lõhn. Kui tunned kala juures silmatorkavalt vänget ja intensiivset lõhna, siis tasub kala mujalt osta. Teiseks, vaata kala lõpuseid. Kui need on muutunud hallikaks ja tuhmiks, siis on tegu kauem seisnud kalaga. Ka silmade järgi saad targemaks – värskel kalal on silmad selged ja pisut punnis, seisnud kalal hakkavad silmad sissepoole vajuma ja ka veri võib silmadesse valguda. Fileeritud kala puhul tasub samuti otsida erksama, mitte tuhmi lihaga kala. Võimalusel võiksid õhukest kilekotti kasutades näpuga kalaliha peale vajutada – kui see on elastne ja võtab tagasi oma esialgse kuju, siis oled leidnud värske filee.

Haarasid värske kala endaga kaasa ja jõudsid koju. Mis nüüd? Kui ostsid terve kala, siis tuleks koju jõudes kala lõpustest ja sisikonnast puhastada ning fileerida, sest puhastamata kala rikneb palju kiiremini kui puhastatud kala. Eks see olegi kõige aeganõudvam ja keerulisem osa ning kindlasti ka kõige hirmsam, kui seda esimest korda teha. Pole mingit häbi YouTube’s õpetlik video lahti võtta ja käed tööle panna. Kui sul pole just oskuslikku sõpra või tuttavat külas, kellelt abi küsida, siis videost paremat juhendit ei leia. Kui soovid kala puhastamist vältida, siis soovitame alustada fileeritud või muul viisil eeltöödeldud kalaga.

Ühel või teisel viisil jõudis sinu kätte puhastatud kala ja oled valmis jätkama. Kala maitsestamine võiks ideaalis rõhutada kala naturaalset maitset, aga muuta selle veelgi hõrgumaks. Soolaga liialdada pole vaja! Hiljem saab alati juurde lisada, kui väheks jääb. Terve kala puhul hõõru kala soolaga seest kokku enne küpsetamist. Kalatükkide puhul maitsesta nii nagu toimiksid lihaga. Peale ühe külje praadimist keera kala ümber ja maitsesta. Lisaks väike nõuanne restorani kokkadelt – kala küpsetades sobib tavalise musta pipra asemel veelgi paremini valge pipar. Täpne maitsestus oleneb muidugi retseptist, mille enda jaoks välja oled valinud. Kui sa pole veel otsustanud, mida kokata, siis sirvi kalaretsepte meie kodulehel. Kindlasti leiad midagi isuäratavat!

Lõpuks oleme jõudnud kala küpsetamiseni. Kas see erineb liha küpsetamisest palju? Kindlasti mitte! Sarnaselt lihale on ka kala kõige parem, kui see pole üle küpsetatud. Kui sind häirivad kala küpsetamisega kaasnevad lõhnad, siis ava enne praadimist aken. Lase pann enne küpsetamist kenasti kuumaks. Praadida saad nii tervet väiksemat kala kui ka tükke või fileesid. Alusta praadimist nahk allpool, kui soovid saada krõbedamat nahka. Kuigi sa ei taha kala tooreks jätta, siis ei tasu seda ka üle küpsetada. Lõhe puhul sobib väga hästi, kui kalaliha on seest veel pisut roosa. Küpsetamine ei nõua väga palju aega. Kala keetmine võtab aega 10–15 minutit ja praadimine 6–10 minutit, olenevalt tüki suurusest. Õnneks annavad retseptid tavaliselt ka täpsemad küpsetusajad, mida jälgida!

Nüüd ei jäägi muud üle, kui otsida endale üks isutav retsept, käia poes ja käised üles käärida. Kata laud ja naudi oma esimest isevalmistatud kalarooga!

Retsept: Krõbedad kalapulgad

Kui soovite veel edasi lugeda ja tutvuda teiste kalavõõrastele inimestele mõeldud materjalidega, siis vajutage siia.

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!