Kõik uudised

Kalasadamate päevale sildusid kümned tuhanded inimesed

Aprilli viimasel päeval aset leidnud üle-eestilisele kalasadamate päevale vooris rekordarv kalahuvilisi. Esialgsetel andmetel väisas Eesti sadamaid lausa 35 tuhat külalist. Enim külastatud sadamate hulka kuulusid Japsi kalasadam (5 tuhat), Dirhami (3.5 tuhat) ja Lindi (ligi 3 tuhat). Üksjagu huvi äratas ka Pärnu Fishing Village Kalurikülas, Varnjas ja Kolkjas 2.5 tuhande külastajaga.

Loe edasi

Tartu külje alla kogunes maaelu “Silicon Valley” ehk Maamess 2022

Rahvusvahelisel põllumajanduse, metsanduse, aianduse ja toidutööstuse ettevõtteid ning organisatsioone kokku koondaval messil hoidis kalatoitude lippu kõrgel meie enda Siia-Miia.

Loe edasi

Aasta Kalatoote tiitli napsas taaskord Heimon Kala

“Nad tegid seda jälle,” kirjutab aasta parimaid tootearendusi tunnustav Eesti Toiduainetööstuse Liit parimat kalatoodet välja kuulutades. Juba teist aastat järjest pälvis auhinna Saaremaal tegutsev Heimon Kala, seekord džinni ja kadakamarjadega täiustatud vikerforelli viiludega.

Loe edasi

Vaata videost, kuidas konkursi võitnud Prangli põhikooli õpilased kogenud peakoka käe all teadmisi rikastasid

Märtsi viimasel päeval kogunes sõpruskond Prangli põhikoolist Academic Food laborisse, et restorani Noot peakokk Rudolf Visnapuu käe all valmistada tõeliselt isuäratavaid kalaroogasid.

Loe edasi

Millised on noorte kalakonkursi eriauhinna võitnute lood?

Koolinoorte kalaroogade konkurss tõi veebi hulgaliselt imemaitsvaid kalatoite. Mõned road pakkusid koduseid maitseid, osad jällegi kutsusid avastama maailma köögi võlusid. Nii võitsidki peauhinna Saku Gümnaasiumi 5. F klassi ahvenatakod ning Prangli Põhikooli noorte tursakotletid. Et teisigi kokkajaid tunnustada, oli konkursil veel hulganisti eriauhindu, mis leidsid oma tee võitjateni retseptide lugude põhjal. Millised lood aga auhindade väljapanijatele, erinevatele ettevõtetele silma jäid?

Loe edasi

Selgusid koolinoorte kalaroogade konkursi võitjad!

Alles see oli, kui Siia-Miia ja maaeluminister Urmas Kruuse käisid Lindi koolis ning valmistasid Lindi kooli lastega räime-kartulivormi. See oli sümboolne algus koolinoorte kalaroogade konkurssile – imemaitsvale väljakutsele, kus osalemiseks tuli kampa võtta sõbrad, pere või klassikaaslased, leida üks tore retsept ning hakata selle järgi kalarooga valmistama. Toidu valmides tuli retsept koos pildi- / videomaterjaliga üles laadida veebi. Lihtne, kas pole? Igaljuhul jõudis kalatoidud.ee veebi rohkem kui 200 retsepti igast Eesti nurgast. Üles laetud retseptidest võib leida nii eestipäraseid kalaroogasid, näiteks kiluvõileiba või pikkpoissi, aga ka teiste maade hõrgutisi, nagu taipärast mereannisuppi või populaarset fish & chipsi.

Loe edasi

Milline kalaroog lastele meeldib

Juba maast madalast harjutatakse meid kala sööma. Kui mõnele on antud kalaisu emapiimaga kaasa, siis teist peab jällegi harjutama ja meelitama, et kala hakkaks konksu, s.t kahvli otsa. Kala kasulikkusest peaksid aga kõik väiksed inimesed osa saama. Kuidas neid isutada? Õnneks teab sellele vastust restoran Mimosa peakokk Juhan Heinsalu. Millised on Juhani arvates kõige mahedamad kalad ning lastesõbralikumad road?

Loe edasi

Kala on lastele kasulik

Kas teadsid, et kala kutsutakse ka merehõbedaks? Ilmselt on see tingitud tema läikivast soomusest, teisalt võib siin leida seoseid ka millegi väärtuslikuga, sest hõbe on kulla kõrval päris hinnatud. Nii on ka kalaga, sest kala peidab endas palju kasulikku ja väärtuslikku: ta on valkude ja ennekõike oomega-3 allikas, samuti saame kala süües palju muid vitamiine ja mineraale. Seega on merehõbe, mida võiks leida toidulaualt 2–3 päeval nädalas, vajalik lapsele kasvamiseks ja arenguks.

Loe edasi

Algas koolinoorte kalaroogade valmistamise kokanduskonkurss

Uut aastat tuleb alustada ikka hooga ja hõrkude roogadega. Seepärast lükkasime käima üle-Eesti 1.-9. klasside õpilaste seas kokanduskonkursi, et kalatoitudest valmistada head ja paremat. Kuna toitumisharjumused saavad alguse maast madalast, on algatuse eesmärk innustada noori kalatooteid proovima ja nendest midagi maitsvat valmistama. Loomulikult aitab kokkamine kasvata noortes teadlikkust ka kala kasulikkusest.

Loe edasi

Rahvas otsus: aasta kalaks valiti ahven

Ahven siples “Aasta kala 2022” võiduvõrku ajakirja Kalastaja eestvedamisel ning internetis toimunud rahvahääletuse tulemusena. Ahvenale pakkusid konkurentsi Eesti Kalastajate Seltsi ning MTÜ Hiiumaa üles seatud kandidaadid latikas ja säin.

Loe edasi

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!