Aasta Kalatoote tiitli napsas taaskord Heimon Kala

Aasta Kalatoote tiitli napsas taaskord Heimon Kala

“Nad tegid seda jälle,” kirjutab aasta parimaid tootearendusi tunnustav Eesti Toiduainetööstuse Liit parimat kalatoodet välja kuulutades. Juba teist aastat järjest pälvis auhinna Saaremaal tegutsev Heimon Kala, seekord džinni ja kadakamarjadega täiustatud vikerforelli viiludega.

Õrnalt külmsuitsutatud, Juniperiumi džinni ja kadakamarjadega vikerforelli idee sündis ühel džinni degustatsioonil. Üritusel pakuti märjukese kõrvale Heimoni vikerforelli ja selgus, et kala ja džinn on ideaalsed kaaslased ning kadakamari täiustab neid suurepäraselt. Möödunud aasta parim kalatoode oli Heimoni külmsuitsu leegitatud vikerforellifilee. Teiste Aasta Kalatoote nominentide seas olid Läätsa Kalatööstuse praetud heeringafilee jalapeno marinaadis, M.V.Wool-i külmsuitsu forell premium, Heimon Kala forellipallid päikesekuivatatud tomatite ja basiilikuga ning Heimon Kala õrnassoolas tilliga viilutatud vikerforellifilee.

Ettevõtjast

Heimon Kala tooted valmivad Saaremaal, moodsas mereäärses tootmiskompleksis Vätta poolsaare kadakate keskel. Lõviosas töötleb Heimon kohalikku vikerforelli ja väiksemates kogustes on toodete seas esindatud ka lõhe, siig, räim ja heeringas. Puhtast ja värskest toorainest valmivad klassikalised õrnsoola ja -suitsuforelli viilud, laste lemmikud forellikotletid ja -pallid ning uhkema delikatessina leiab tootevalikust ka viilutatud siiafileed ja forellimarja.

Heimon Kala tootepakendites kasutatakse keskkonnasõbralikke materjale. Kile ja plastik on suures osas asendatud papi ja puidumassiga. Investeerides moodsatesse pakkemasinatesse ja päikeseenergiasse lähtutakse kogu tootmisahela vältel jätkusuutliku tegevuse põhimõtetest.

Konkursist

Tänavu toimus „Eesti Parima Toiduaine” 28-s konkurss, kus selgitati toiduteadlaste ja Eesti inimeste abil välja möödunud aastal turule jõudnud ja Eestis toodetud parimad toidutooted. Lisaks parimate väljaselgitamisele taotleb märgis Eesti toidutootjate pingutuste ja panuse tunnustamist nii maitse, tervislikkuse kui pakendiga üllatavate toodete eest.

Konkursi žürii hulka kuuluvad toiduteadlased, toitumisnõustajad, toiduajakirjanikud ning kaupmehed, kes kõik läbivad enne hindamist sensoorika-alase koolituse. “Eesti toidutööstus areneb kiires tempos ja on maailma absoluutses tipus. Toodete tervislikkus ja pakendi innovatsioon on viimaste aastate kaks kõige olulisemat märksõna ning konkurents selles vallas on mõistagi väga tihe,” ütleb Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. „Eesti Parima Toiduaine” märgis on uuringute kohaselt tuttav 80 protsendile eestimaalastest. “Märgist kandvaid toidutooteid usaldatakse ja armastatakse ning tihti tuleb sellega tunnustatud tooteid poelettidelt lausa tikutulega taga otsida,” lisab Potisepp.

Kategooriad

„Eesti Parima Toiduaine” konkursile esitatud toodete hulgast selgitatakse välja: Eesti Parim Toiduaine 2022, Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2022, Eesti Parim Alkohoolne Jook 2022, Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2022. Need tooted pälvivad konkursil kuldmärgid.
Kategoorias Eesti Parim Toiduaine Piirkonna Väikeettevõttelt 2022 jagatakse neli kuldmärki ning lisaks valitakse vastavalt konkursi tingimustele välja Eesti Parim Jook Piirkonna Väikeettevõttelt 2022 ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine Väikeettevõttelt 2022.
Tootepõhiste alagruppide võitjatele jagatakse ka hõbemärke järgmistes kategooriates: Parim Lihatoode, Parim Kalatoode, Parim Piimatoode, Parim Pagaritoode, Parim Puu- ja köögiviljatoode, Parim Valmistoode, Parim Kaste, Parim Kondiitritoode, Parim Magustoit.