Kõik uudised

Meeleolukas III Rääbisefestival

III Rääbisefestival, mis toimus 18. juulil Kasepääl, tõi kokku meeldiva seltskonna, suurepärased maitsed ning hea muusika. Nagu nimigi ütleb, oli festivali peategelane õrn ja maitsev rääbis, millele lisaks võis üritusel nautida ja kaasa osta teisigi maitseid. Uudistamas käis ka Siia-Miia, kes jagas kalaroogade retsepte ning lõbustas oma kohalolekuga nii väiksemaid kui ka suuremaid rääbisesõpru.

Loe rohkem

Merefestival lõi laineid

Eesti suurim merepidu Sail Tallinn 2021 pakkus 16–18 juuli tegevusi nii suurematele kui ka väiksematele merehuvilistele. Kolmel päeval toimunud menukas festival leidis aset Noblessneri jahisadamas, Patarei merekindluses, Vanasadamas kui ka Lennusadamas. Programm oli tihe ja mitmekülgne – külastajatel oli võimalus nautida melu nii maal, merel kui ka õhus.

Loe edasi

Rääbisesõbrad jooksevad kalale tormi

Soe suvi ja tavalisest kõrgemad temperatuurid veekogudes mõjuvad ka rääbisevarudele. Tänu väiksematele püügikvootidele ja kalade loidusele sooja tõttu, jõuab rääbist ka poeletile vähem. Seega peavad rääbisesõbrad silmi lahti hoidma ja kiiresti tegutsema.

Loe edasi

Kala valmistamine on lihtne

Öeldakse, et kui inimene on milleski väga osav, siis on ta “vana kala”. Eks tuleb vahel vanadel kaladelgi tahtmine kala süüa, eriti veel värsket. Kuigi alati on võimalus tellida toit koju või osta poest valmis fileelõigud, siis kõige parem on kala ikkagi “nullist” ise teha. Ööbiku Gastronoomiatalu peremees ja peakokk Ants Uustalu näitabki, kuidas kala puhastada ning valmistada. Alustada tuleb soomuste eemaldamisest, mille järel võib hakata kala fileerima. Kui sisselõige sabani tehtud, tuleb kalalt luud eemaldada. Samuti võib nahale lõigata väikesed sälgud, mis aitavad paremini läbi küpseda.

Loe edasi

Värske tuulehaug ootab

Tuulekala, tuulehaug ja nokahaug. Heal kalal mitu nime. Just nüüd on seesama hea kala saadaval erinevates kalasadamates Pärnu- ja Hiiumaal. Tuulehaug saabub meie vetesse vaid kord aastas – just praegu, kui on kudemise aeg. Kasuta võimalust, leia endale lähim sadam ja söö oma kalaisu täis!

Loe edasi

Leia oma kohalik kalamees!

Mida teha, kui soovid osta värsket, suitsutatud või töödeldud kala, aga sa ei tunne ühtegi kalameest? Väga lihtne! Pöördu julgelt oma kalanduspiirkonna kaluri poole, kelle kontakti leiad Kalanduse Teabekeskuse infolehelt.

Loe edasi

Lindi lapsed koostasid retseptiraamatu

Lindi lastead-algkool andis välja laste kalatoitude retseptiraamatu “Täna sööme kala”. Kõik retseptid on laste enda poolt tehtud, oma kätega raamatusse kirjutatud ning road katsetatud ja järele proovitud. Retseptiraamat on ainulaadne, selle eksemplare on vaid piiratud koguses. Lisaks retseptidele leiab raamatust ka lõbusaid seltskondlikke kalamänge.

Loe edasi

Läheb haugimiseks!

1.mail algas haugipüügi hooaeg. See tähendab, et nüüd võib haugi püüda nii merest kui ka sisevetest. Eelmisel aastal püüdsid harrastuskalastajad õngpüünistega hinnanguliselt kokku 656 tonni haugi, mis teeb temast harrastuskalurite seas enimpüütud kala. Populaarsuselt järgnevad haugile ahven, särg ja latikas.

Loe edasi

Kutse tindile

Värske meritint on paljude pärnakate jaoks kultuskala staatuses. Nimelt elutseb see hõbedaste külgedega piklik kala enamasti vaid Pärnu lahes ning on püütav ainult kevaditi. Seda enam tasub kõigil kalasõpradel praegu võimalust kasutada ja värsket meritinti proovida!

Loe edasi