Kõik uudised

Kuidas ära tunda värsket kala?

Siililegi selge, et maasikaid on nii hinna kui värskuse poolest mõttekas osta vaid kevadel ja suvel. Õnneks leiab tark tarbija poeriiulilt õige ja enda maitsele sobiva kalaliigi igal aastaajal. Milliseid uimelisi tasub käesoleval sügisel poekorvi püüda?

Loe edasi

KALAMÜÜT: Kala kilohinna kirujail soovitame vaadata väiksema pakendi hinnasilti

Hinnatõus on tabanud kõiki valdkondi, sealhulgas kalandust. Siiski on ahastus mõne kalaliigi kõrge kilohinna ees pigem emotsionaalne, sest kilogramm ongi suur kogus ja alati saab eelistada väiksema kaaluga tooteid või hooajalisi kalaliike.

Loe edasi

Kalanädal toob kohalikud kalaroad Ukraina vabatahtlike lauale

September on Eesti toidu kuu ja selle viimase nädala peaesineja üleriigilisel tuuril on kohalik kala Eesti Peakokkade Ühenduse kulbikuningatelt.

Loe edasi

Euroopa Liit kaasab eurooplaste kalaisu tõstmiseks Peeter Piheli

Alanud on Euroopa Liidu ülene kampaania “Taste the Ocean”, mis kaasab isutekitavate kaadrite loomiseks kuulsaid kokkasid üheksast erinevast riigist. Eestit esindab meie enda Peeter Pihel, kes viib eurooplastel keele alla Peipsi järvest püütud ahvena fileega, mida täiustab rukkileib, kartulisalat ja keefiri-porrukaste.

Loe edasi

Kalasadamate päevale sildusid kümned tuhanded inimesed

Aprilli viimasel päeval aset leidnud üle-eestilisele kalasadamate päevale vooris rekordarv kalahuvilisi. Esialgsetel andmetel väisas Eesti sadamaid lausa 35 tuhat külalist. Enim külastatud sadamate hulka kuulusid Japsi kalasadam (5 tuhat), Dirhami (3.5 tuhat) ja Lindi (ligi 3 tuhat). Üksjagu huvi äratas ka Pärnu Fishing Village Kalurikülas, Varnjas ja Kolkjas 2.5 tuhande külastajaga.

Loe edasi

Tartu külje alla kogunes maaelu “Silicon Valley” ehk Maamess 2022

Rahvusvahelisel põllumajanduse, metsanduse, aianduse ja toidutööstuse ettevõtteid ning organisatsioone kokku koondaval messil hoidis kalatoitude lippu kõrgel meie enda Siia-Miia.

Loe edasi

Aasta Kalatoote tiitli napsas taaskord Heimon Kala

“Nad tegid seda jälle,” kirjutab aasta parimaid tootearendusi tunnustav Eesti Toiduainetööstuse Liit parimat kalatoodet välja kuulutades. Juba teist aastat järjest pälvis auhinna Saaremaal tegutsev Heimon Kala, seekord džinni ja kadakamarjadega täiustatud vikerforelli viiludega.

Loe edasi

Vaata videost, kuidas konkursi võitnud Prangli põhikooli õpilased kogenud peakoka käe all teadmisi rikastasid

Märtsi viimasel päeval kogunes sõpruskond Prangli põhikoolist Academic Food laborisse, et restorani Noot peakokk Rudolf Visnapuu käe all valmistada tõeliselt isuäratavaid kalaroogasid.

Loe edasi

Millised on noorte kalakonkursi eriauhinna võitnute lood?

Koolinoorte kalaroogade konkurss tõi veebi hulgaliselt imemaitsvaid kalatoite. Mõned road pakkusid koduseid maitseid, osad jällegi kutsusid avastama maailma köögi võlusid. Nii võitsidki peauhinna Saku Gümnaasiumi 5. F klassi ahvenatakod ning Prangli Põhikooli noorte tursakotletid. Et teisigi kokkajaid tunnustada, oli konkursil veel hulganisti eriauhindu, mis leidsid oma tee võitjateni retseptide lugude põhjal. Millised lood aga auhindade väljapanijatele, erinevatele ettevõtetele silma jäid?

Loe edasi

Selgusid koolinoorte kalaroogade konkursi võitjad!

Alles see oli, kui Siia-Miia ja maaeluminister Urmas Kruuse käisid Lindi koolis ning valmistasid Lindi kooli lastega räime-kartulivormi. See oli sümboolne algus koolinoorte kalaroogade konkurssile – imemaitsvale väljakutsele, kus osalemiseks tuli kampa võtta sõbrad, pere või klassikaaslased, leida üks tore retsept ning hakata selle järgi kalarooga valmistama. Toidu valmides tuli retsept koos pildi- / videomaterjaliga üles laadida veebi. Lihtne, kas pole? Igaljuhul jõudis kalatoidud.ee veebi rohkem kui 200 retsepti igast Eesti nurgast. Üles laetud retseptidest võib leida nii eestipäraseid kalaroogasid, näiteks kiluvõileiba või pikkpoissi, aga ka teiste maade hõrgutisi, nagu taipärast mereannisuppi või populaarset fish & chipsi.

Loe edasi