0

Suitsutatud kartulid

särtsaka värske kurgi, krõbeda rukkileiva ja forellimarjakastmega

Kuumade süte vahelt välja õngitsetud lõkkekartulid panevad suu vett jooksma. Kui lisad nendele magusatele suitsustele kartulitele veel särtsu täis värsket kurki, mõnusalt tummist ja kreemist hapukoort ning soolakat forellimarja, saad imeilusa ja maitsva eelroa!

Koostisosad

Suitsutatud kartulid:

  • 500–600 g pisikesi heleda koorega kartuleid
  • oliiviõli
  • killuke võid
  • soola
  • pipart
  • kuiva heina, kadakaoksi või meelepäraseid kuivatatud ürte suitsutamiseks

Särtsukurk:

  • 1 suurem värske kurk
  • 1 osa valge veini äädikat või muud kuni 12% meelepärase maitsega äädikat
  • 1 osa suhkrut
  • 1 osa vett
  • (näiteks 100 g äädikat, 100 g suhkrut, 100 g vett)
  • soola
  • pipart

Tilliõli:

  • 50 g värsket tilli
  • 100 g rapsiõli

Forellimarjakaste:

  • 300 g 30% hapukoort
  • 200 g forellimarja
  • 20–30 g tilliõli
  • veidi sidrunimahla
  • soola
  • pipart

Serveerimiseks:

  • krõbedaid rukkileivaõhikuid
  • värsket tilli

Valmistamine

Pese kartulid ning aseta need madalama ahjuvormi põhjale. Piserda peale oliiviõli ning maitsesta soola ja pipraga. Lisa ka killuke võid. Küpseta kartuleid ahjus 180 kraadi juures 15–20 minutit, kuni need on ilusa kuldpruuni jumega ja küpsed.
Tõsta kartulite peale kuiva heina ning süüta see põlema. Kata ahjuvorm kaanega ja lase kartulitel suitsu sees maitsestuda vähemalt 15 minutit. Vahepeal süüta hein uuesti põlema.

Viiluta kurk terava noaga õhukesteks ratasteks. Maitsesta kurgiviilud soola ja pipraga. Lase neil vähemalt 15 minutit soolduda ning pigista siis liigne kurgimahl käte vahel või sõelal nõrutades välja. Sega omavahel kõik marinaadi koostisosad, kuni suhkur on sulanud. Lisa nõrutatud kurgiviiludele nii palju marinaadi, et kurgid saaks kenasti kaetud. Lase vähemalt 3 tundi tõmmata.

Tilliõli valmistamiseks pane suurem punt värsket tilli koos vartega kannmikserisse. Vala juurde rapsiõli ning mikserda segu, kuni tunned, et kannus olev õli on hästi soe, nii umbes 65–70 kraadi. See toob ürtidest välja kogu hea värske maitse ja õli jääb ilus mürkroheline. Kurna segu läbi tiheda sõela ja jahuta. Hoia rohelist õli alati pimedas, et see ei oksüdeeruks.

Forellimarjakastme jaoks sega omavahel hapukoor, sool, pipar ja veidi sidrunimahla. Lisa forellimari. Kõige lõpus lisa veel värskest tillist valmistatud õli. Ära enam liiga palju sega, sest kui õli hapukoorega liialt seguneb, kaob ilus marmorjas efekt.

Tõsta sobiva suurusega kausikestesse suitsutatud kartuleid nii, et kausi keskele jääks vaba ruumi. Lisa kartulitele kaaslasteks särtsakat kurki ja krõbedaid rukkileivaõhikuid. Kaunista värskete tilliokste või pisikeste kressilehtedega. Lõpuks tõsta kausi keskele paar julget supilusikatäit forellimarjakastet. Lisa veel veidi ilusat rohelist tilliõli.

Söö ja tunne elust rõõmu!