Aafrika Angersäga

Aafrika angersäga on kalaliik sägaliste seltsi angersägalaste sugukonna angersägade perekonnast.

Kirjeldus

Selja poolt tumehall või must, kõht valge, on ka marmorja mustriga kalu. Suur ja lai suu, 4 paari poiseid.

Levik

Aafrika angersäga algkodu on Aafrikas ja Lähis-Idas, kus liik elutseb järvedes, jõgedes ja soodes, samuti aga settetiikides ja koguni linnade kanalisatsioonisüsteemides. 1980ndatel hakati aafrika angersäga laialdaselt kasvatama väljaspool tema algupärast areaali, nt Brasiilias, Vietnamis, Indoneesias ja Indias. Tänapäeval kultiveeritud väga laialdaselt, peamiselt Aasias. Angersäga kasvatatakse ka üleujutatud riisipõldudel, kusjuures mitte üksnes kala enese pärast, vaid ka põhjusel, et kalad väetavad oma väljaheidetega riisipõlde.

Aafrika angersäga Eestis

Eestis kasvatatakse seda kalaliiki Paadi talus. Eestvedaja on Avo Leok. Eeskuju ja ka vajalikud seadmed hangiti Hollandist. Kuivõrd vee temperatuur peab olema pidevalt 27 kraadi, toimub kasvatamine sisebasseinides. Esimesed kalad turustati 1,5–2 kg raskustena 2011. a oktoobris. 2013 pälvis marineeritud angersäga kalatoodete kategoorias eesti parima toiduaine tiitli, samuti eriauhinna kokkade žüriilt.

Kasv ja vanus

Täiskasvanud aafrika angersäga keskmine pikkus on 90 cm, maksimaalne kuni 170 cm, maksimaalne kaal 59 kg. Eluiga 8 aastat.

Eluviis

Äärmuslikult kohanemisvõimeline kalaliik: talle sobib nii tasane vesi kui kärestikud, talub väga erinevaid tingimusi, hapnikuvaesust ja kõrget pH taset. Eluks sobib temperatuurivahemik 8–35, kuid kasvamiseks on parim vahemik 28–30 kraadi.

Toitumine

Angersäga on kõigesööja, toitub ka surnud loomade lihast, on teada veelindude söömise juhtumid.

Põnev fakt: Nagu teisedki angersägalased, on ta võimeline liikuma mööda maismaad ning kaevuma kuivaperioodideks mutta. Vahel suudab tekitada krooksuv-kraaksuvat häält.

 

Allikad: Kalapeedia Eesti kalastuse entsüklopeedia. Aafrika angersäga (Clarias gariepinus).

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!