Tuunikala

Harilik tuun on kalaliik ahvenaliste seltsi makrelllaste sugukonna perekonnast tuunid. Harilik tuun on kõige suuremaks kasvav kala nii tuunide perekonnas, tuunide rühmas kui ka kogu makrelllaste sugukonnas.

Kirjeldus

Tuunikalal on hästi arenenud rindmikuturvis, mida katavad suured soomused, tagapool on kehal väikesed soomused; keelel 2 pikikurdu, hambad koonilised, saledad. Rinnauimed lühikesed, 31-35 pehmet kiirt, ei ulatu peaaegu liitunud esimese ja teise seljauime ühenduskohani. Esimeses seljauimes 12-16 ogakiirt, teise seljauime eesosa pole palju kõrgem kui esimene seljauim. Seljauimel lisauimekesi 7-9, pärakuuimel 6-8, kõhuuime lisauimekeste vahekaugused lühemad kui tema uimekiired. Sabavarrel külje keskjoonel suurem küljekiil ning ülal ja all väiksemad kiilud. Ülapool tumesinine, külgedel elusal kalal kollane vööt, alapool hõbevalge, tumedate triipude ja täppideta, teine seljauim punakaspruun.

Põnev fakt: Suurest kiirusest hoolimata (sööstudel kuni 90 km/h) on harilik tuun üks neid kalaliike, keda inimene enim püüab.

Kasv ja vanus

Keskmine pikkus 3 m, mass 710 kg, eluiga 15 a.

Toitumine

Sööb kalu, kalmaare ja koorikloomi, kalaparvi ründavad hulgakesi.

Sigimine

Suguküpseks saab 2-4-aastaselt 80–105 cm pikkusena. Jaapanis toimivat tuunikasvatust saab kasvatuseks nimetada siiski vaid osaliselt: vangistuses tuunid ei paljune ning sisuliselt nuumatakse loodusest tabatud väikesi tuune suuremateks.

Väljapüük

Majanduslikult kõige väärtuslikum tuun, eriti Jaapanis sashimi toorainena. Intensiivne seinnootade, ridaõngede ja seisevpüünistega püük on selle liigi arvukust kogu maailmas tugevasti vähendanud. Hariliku tuuni ametlikud kogusaagid on maailmas umbes 32 000 tonni, kuid tegelik väljapüük ulatub

50 000 tonnini. 40 % tuunidest saadakse Vaiksest ookeanist Jaapani ranniku lähedalt kasvatuskalana, 35 % püütakse Vahemerest ja 25 % Atlandi ookeanist.

Tuunikala toiduna

Tuunikala tarvitamine toiduks on eriti levinud Kaug-Ida maades ning Jaapanis turustatakse kogu kasvatatud-püütud tuunikalast 80%. Jaapanis on makstud ka tuuni rekordhind: 300 000 eurot 342 kg kaalunud tuuni eest, seega ligi 1000 eurot kilogrammi eest. Tuunikala söömine muutus Jaapanis populaarseks alles 1960-ndatel aastatel, enne seda peeti teda kui punase lihaga kala vaese rahva toiduks, aristokraatia eelistas valge lihaga kalu.

Toorena on tuuniliha värvus roosast tumepunaseni, küpsetamisel muutub liha värv halliks. Enamasti valmistatakse Jaapanis tuunist sushit või sashimit. Tuunikalas on 4,9% rasvu, 23,7% valke, toiteväärtus 140 kcal/100g.

Allikad: Kalapeedia Eesti kalastuse entsüklopeedia. Harilik tuun (Thunnus thynnus). 

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!