Milleks loodi “Kala kõlab hästi” kampaania?

Milleks loodi “Kala kõlab hästi” kampaania?

Eestlastena oleme olnud ajalooliselt juba pikka aega mererahvas ja ikka räägitakse, kuidas meri on meid aegade jooksul toitnud. Millisele eestlasele ei meeldiks vabariigi aastapäeval süüa kiluleiba? Aeg-ajalt ostame ka poest lõhet või turult suitsukala, kuid pilguheit statistikasse tõestab, et kala ei jõua meie toidulauale sugugi nii tihti kui arvata võiks. Tuleb välja, et eestlased söövad palju vähem kala kui ülejäänud eurooplased.

Miks süüakse Eestis vähem kala?

Suure osa eestlaste igapäevasest toidulauast moodustab liha. Viimastel aastatel on tõusnud ka taimetoidu populaarsus ning muude toitude ja trendide kõrval on hakanud kalatoidud meie toitumiskultuurist aina rohkem välja jääma. Paljud eestlased arvavad, et kala valmistamine on aeganõudev, keeruline ja pigem liiga kallis. “Kala kõlab hästi” kampaaniaga soovime näidata, et ka lihtsate retseptidega on võimalik igasugustest kaladest, ka kõige soodsamatest, kiiresti maitsvaid ja terviklike roogasid valmistada. Samuti räägime lähemalt hooajalisest kalapüügist Eestis ja sellest, kuidas hooajalise kala eeliseid ära kasutada. Kalal, ka imporditud ja külmutatud kalal, on oluline koht eestlaste toidulaual. Maaeluministeeriumi ja partnerite eesmärgiks ongi aidata eestlastele meelde tuletada kalatoitude võlu, et kasutaksime seda suurepärast võimalust, mis meile mererahvana on antud.

Tegelikult kõlab kala ju päris hästi

Kõlab tõesti. Seepärast annamegi endast parima, et seda inimestele meelde tuletada. Kui see õnnestub, võib isegi kala peale mõtlemine isu tekitada ja kõhu korisema panna! Näitame eestlastele kalatoitude mitmekesist ja imemaitsvat maailma ning inspireerime proovima põnevaid retsepte ja uusi kalatoite. Kes teab, äkki leiad oma uue lemmikroa? Meile tulevad sellel teekonnal appi professionaalsed kokad, kes tõestavad, et isegi tavalises toidupoes leiduvast külmutatud kalast on võimalik pisikese loovusega välja võluda väga hõrke ja sealhulgas ka soodsaid toite, mis võivad värskest, kohalikust ja hooajalisest kalast veelgi maitsvamad olla. Põnevaid retsepte on meil küllaga, nii et kindlasti leiab igaüks siit endale midagi südamelähedast. Loodame kalaisu tekitada isegi neis, kes pole alati olnud kalatoitude suurimad fännid. Meie populaarseimate hittide seas on näiteks kalatakod ja kalaburger, mis on juba mitmeid kahtlejaid kalausku pööranud.

Kala on tõsiselt hea!

Iseenesest pole meie missioon sugugi võimatu. Meie ülesande teeb palju lihtsamaks tõsiasi, et lisaks heale maitsele on kala söömine väga kasulik. Kalas leidub rohkelt valke, vitamiine, mineraalaineid ja kasulikke rasvu. Eriti olulised on kalast saadavad oomega-3 rasvhapped. Kõige paremini maitseb otse loomulikult värske ja kohalik kala ning sellest meil Eestis puudust pole. Kala püütakse siin aastaringselt ning soovi korral leiad turult ja kalapoodidest oma toidulauale alati kõige värskema hooajalise kala. Veebruaris soovitame proovida ja nautida kilu ja räime ning kohast valmistatud roogasid.

Maitsvaid elamusi!