18

Kõigi lemmikud kalavõikud

marineeritud räimede ja pošeeritud ehk uputatud munaga

Öeldakse, et lihtsuses peitub võlu ja usume, et see lihtne võileib võlub iga kalaarmastaja ära. Grammivõrra erilisust lisab ka kodus räimede marineerimine ja pisut uhkemalt kokatud muna. Kui soovid aega kokku hoida, siis osta räimed valmis marineeritult ja kasuta lihtsaid keedumune. Aga kui leiad aega ise marineerida, siis see tasub end ära!

Koostisosad

Marinaad:
0,5 l vett
1 spl meresoola
1 spl äädikat
1 spl suhkrut
1 sibul
5 pipratera
loorberileht

Võileib:
500 g räimefileed
12 viilu rukkileiba
rukola salatit
värsket tilli
võileivamääre

Pošeeritud munad:
6 muna
1 spl äädikat
1,5 l vett
0,5 tl soola

Valmistamine

Pane kala eelmine õhtu marineerima. Selleks puhasta esmalt räimed ja lase neil paar tundi olla soolavees. Keeda ootamise ajal marinaad ja lase marinaadil jahtuda. Kalla räimefileedele marinaad peale ja hoia üle öö külmkapis marinaadi sees.

Nõruta fileede pealt marinaad ära ja puhasta kalad sibulast ja maitseainetetükkidest.

Munade uputamiseks ehk pošeerimiseks kasuta värskeid mune. Lase vesi potis kergelt keema, vala sisse äädikas ja sool. Vesi ei tohi liiga intensiivselt mullitada. Koksa munakoor lahti, hoia muna madalal vee kohal ja kukuta see tasakesi vette. Korda varsti järgmise munaga. Muna on valmis umbes nelja minutiga. Võta muna lusika või kulbiga välja ja pane majapidamispaberile nõrguma. Jätka munade uputamist.

Rösti leivaviilud krõbedaks. Aseta ühele taldrikule kaks leivaviilu ja nende peale võileivamääre, rukolalehti ning räimefileede kiht. Kõige peale läheb uputatud muna. Lõika muna ühe leivaviilu peal pooleks, nii et munakollane kaunilt voolama hakkab. Tõsta ettevaatlikult teine pool munast teisele viilule. Maitsesta soola ja pipraga. Kaunista tilliga ja head isu!