6

Krõbedad suitsukalapirukad

Suitsuahvena-forellipirukad

Meie klassi kalapirukad on valmistatud mõnusast krõbedast lehttainast. Sisu koosneb  suitsuahvenast ja -forellist.

Küpsetamisele eelneval päeval teatasid paljud lapsed, et nemad kala ei armasta, kuid kui pirukad ahjust tulid ja tuba imelist lõhna täis sai, lõid kõik hambad pirukasse ja mõmisesid! See on üks lihtne, kuid imemaitsev amps!

Koostisosad

15 väikest suitsuahvenat

1 suur suitsuforell (umbes 2 kg)

15 keedumuna

majoneesi

(kaera)hapukoort

sidrunipipart

soola

lehttainast (6 pakki, lehtedena)

3 muna

seesamiseemneid

Valmistamine

Leia osav kalamees, kes sulle maitsva suitsukala teeb, või suitsuta kala ise, nagu tegime meie. Suitsuta ahvenad ja forell küpsetamisele eelneval päeval. Tund enne küpsetamist võta sulama lehttainas.

Täidise jaoks riivi või suru kahvliga puruks keedetud munad ning puhasta sõrmede vahel ja tükelda suitsukala. Sega muna ja suitsukala kokku, lisa majonees, hapukoor, sidrunipipar ja sool. Sega täidis ühtlaseks.

Klopi lahti paar muna ja jäta ootele.

Võta lehttainaplaat ja lõika pooleks. Aseta tainaruudule täidis, määri servad munaga ja voldi pirukas kokku. Servad suru kahvliga kinni. Määri pealt munaga ning raputa peale seesamiseemneid.

Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni pirukad on kuldpruunid.

Naudi!

Selle kalaroa lugu

Kui õpetaja Kertu nägi kalaroogade konkursi kuulutust, siis tekkis tal mõte ka oma 1. klassi õpilastega midagi valmistada. Kindel oli see, et teha tuleb midagi, mis on lastele jõukohane ja isuäratav.

Millisele lapsele ei meeldiks saiakesed? Kõigile meeldivad! Mõte krõbedast pirukast sobis neile kohe. Kala osas olid mitmed lapsed kõhkleval seisukohal ja teatasid, et nemad küll kala ei söö. Õpetaja lubas kodus valmis suitsutada imelise forelli ja pisikesed ahvenad. Kui ta kalad kooli viis ja lastele maitsta andis, oli asi selge: „Õpetaja, see on nii hea!” Kindel värk – kui nii hea kala pirukasse panna, siis ei saa see pirukas ju halb olla!

Suure õhinaga asusime pirukaid meisterdama, lapsed istusid ninad vastu ahjuklaasi ja jälgisid hoolega valmimist. Sööklasse sel päeval eriti asja ei olnud, enda valmistatud kalapirukad tundusid selleks päevaks palju parem valik.

Meie klass armastab nüüd kala!