4

Willy Wonka ja kalavabrik

Suši, poke-kauss ja Caesari salat kalaga

Suši: traditsiooniline Jaapani roog riisist ja erinevatest mereandidest koos äädikase kastmega.

Poke-kauss: mitte ainult maitsev, vaid ka tervislik toit riisist ja köögiviljadest. Võid lisada kala, aga ka krevette või isegi kana. Poke võlu seisneb selles, et saad ise otsustada, mida sinna sisse panna.

Caesari salat kalaga: väga maitsev roog, mis on saanud järjest populaarsemaks. Sellise salati võid valmistada ka kergelt soolatud või keedetud kalast, aga mina eelistan grillitud fileed.

Koostisosad

Suši:

suširiis,

avokaado,

kurk,

Philadelphia toorjuust,

norilehed,

kala või kanafilee

Poke-kauss:

riis,

köögiviljad,

krevetid,

meelepärane kaste

Caesari salat kalaga:

punane kala,

sai,

parmesan,

muna,

Dijoni sinep,

sidrun,

sool,

pipar,

küüslauk,

sojakaste,

kirsstomatid

Valmistamine

Suši: keeda riis ning haki avokaado, kurk ja kala tükkideks. Küpseta kanafilee ja lõika tükkideks. Norilehele määri Philadelphia juustu, aseta sellele riis ja hakitud täidis (kurk, avokaado, kala/kanafilee). Keera norileht koos täidisega tugevalt rulli ja lõika parajateks tükkideks. Ongi valmis.

Poke-kauss: marineeri krevette sojakastmes ja seejärel prae. Keeda riis ja tükelda värsked köögiviljad ning aseta kõik komponendid kihiti sobivasse kaussi.

Selle kalaroa lugu

Suši:

sellel populaarsel roal on enam kui 1300 aasta pikkune ajalugu. Kummalisel kombel ei saa suši nimetust kuidagimoodi tõlkida. Nagu sageli iidsete retseptide, sealhulgas jaapani köögi puhul, ei ole mingi roa leiutamine üldse seotud kulinaarsete eelistustega, vaid ühe või teise toiduaine säilitamise meetodiga. Arvatakse, et jaapanlased ühendasid toore kala ja riisi justnimelt kala säilitamiseks ning seda tehti esimest korda 6. sajandil.

Poke-kauss:

see on Hawaii roog, milles traditsiooniliselt kasutatakse kala, merevetikaid ja riisi. Mitte kaua aega tagasi sai see väga populaarseks USA-s ja seejärel ka Euroopas.

Caesari salat kalaga:

selle lihtsa salati lõi Itaalia restoranipidaja Caesar Cardini, kelle järgi roog ka nime sai, aga kalaga täiendas seda esimesena tema vend. Ta lisas lehtsalatile ja krutoonidele mõned anšoovised ning tema Caesari salati versioon on siiani üks populaarsemaid maailmas.

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!