Juba maast madalast harjutatakse meid kala sööma. Kui mõnele on antud kalaisu emapiimaga kaasa, siis teist peab jällegi harjutama ja meelitama, et kala hakkaks konksu, s.t kahvli otsa. Kala kasulikkusest peaksid aga kõik väiksed inimesed osa saama. Kuidas neid isutada? Õnneks teab sellele vastust restoran Mimosa peakokk Juhan Heinsalu. Millised on Juhani arvates kõige mahedamad kalad ning lastesõbralikumad road?
Juhan toob välja, et kõige mahedamad kohalikud kalad on koha ja forell, aga ka lõhe. Nendest saab ka lihtsalt lapsesõbralikku rooga teha, kuna neist on võimalik hõlpsalt luid eemaldada. Samuti sobib kodumaise kalana mahe haug, millest luude noppimine natuke aeganõudvam, kuid see-eest saab lõpptulemusena valmistada imehäid kotlette ja burgereid. Kes aga luid ei viitsi noppida, see võib osta poest juba fileeritud, puhta kala.
Veel toob Heinsalu välja turvalise toiduna kalapulgad ja muud kotletilaadsed road. Ta lisab, et koorene või tomatine kalasupp on samuti hea idee, sest sinna on kala ära peidetud. Mis iganes roog parasjagu plaanis on, tasub see hoida lihtsana.
Ühele meeldib üks, teisele teine
Mida paremad lõhnad köögist ninasõõrmeisse saabuvad, seda rohkem toitu tahame. Mimosa peakoka sõnul sõltub palju sellest, kas kala on värske või tuleb ta külmkapist. Näiteks soovitab ta värskelt püütud kalast teha kotlette või haugipalle kooreses tomatikastmes. Ei maksa unustada kala frikadellisuppi peekoniga või frititud toite, mis on lihtne viis kala lapsele suupärasemaks teha. Kõige populaarsem neist on Fish & Chips, kuid kui mõelda kaugemale, sobivad väga hästi ka juustuses taignas mozzarella-kalapulgad. Valikuid on meeletult, sest nii palju, kui on lapsi, on ka erinevaid eelistusi.
Kuna väikeste toitumisharjumused saavad alguse vanematest, tasub neil vaadata rohkem kala poole. Olgu kala külmaletis või värskelt püütud, see on proovimist väärt, sest nagu näha – kalast saab imelihtsalt valmistada ülimaitsvaid toite. Kõlab ju hästi?
*artikkel on refereering
Õhtuleht, 2022 – OI, SEE ON MINU LEMMIK! Mimosa peakokk Juhan Heinsalu jagab nippe, kuidas tema oma lapsed kalausku pööras (+ eriti maitsvate kalapulkade retsept!); https://toidutare.ohtuleht.ee/1054313/oi-see-on-minu-lemmik-mimosa-peakokk-juhan-heinsalu-jagab-nippe-kuidas-tema-oma-lapsed-kalausku-pooras-eriti-maitsvate-kalapulkade-retsept