Kohtla-Nõmme Kooli 5.-9. klass võtsid ühe koolinädala ja vormisid sellest kalanädala, mille jooksul valmistati eelnimetatud toite.Toite degusteerisid ka KNK meeskonnaliikmed ning ideid jagati koolikokaga.
Aeg
90 min
Kogus
10
Hind
Valmistamine
Praadimine
Valmistamine
Suši
Valmista esmalt riis: loputa riisi jooksva külma vee all seni, kuni vesi selge on. Pane riis keevasse vette ja keeda pehmeks (umbes 15-20 minutit). Loputa küpsenud riisi liigse tärklise eraldamiseks külma vee all. Sega riisi sisse suhkur ja sool. Lõika kurgid pikuti pooleks, uurista seemned lusikaga välja. Lõika kurgipoolikud umbes 4-5 cm juppideks. Kontrolli, et lõhefileedes luid ei ole. Lõika lõhe õhukesteks viiludeks. Vormi märgade käte abil riisist pisikesed lihapallikese suurused pätsid, aseta kurgipaatidesse. Kõige peale aseta lõheviil. Aseta sojakaste madalasse kaussi. Serveerimisel kasta kurgi-lõhepaate sojakastme sisse. Söö näppudega.
Kalakotletid
Haki filee peeneks. Sega hakitud kala, muna, sibul ja till, maitsesta julgelt soola ja pipraga (köögikombainis on seda eriti lihtne teha). Lase hakkmassil külmkapis kaetuna seista 15 minutit. Kuumuta pannil või, vormi hakkmassist väiksed kalakotletid või -kotletikesed ja pruunista tasasel tulel 8-10 minutit, aeg-ajalt kotlette ringi pöörates. Serveeri värske salatiga.
Kalaburger
Purusta köögikombainis kala. Jäta mõned tükid siiski sisse, lisa petersell. Purusta veel pisut. Tõsta segu kaussi, lisa sibul, riivsai, muna, juust ja kapparid. Sega läbi ja maitsesta vajadusel soola-pipraga. Vormi pätsikesed, määri need õliga ja küpseta grillil või ahjus mõlemalt poolt, kuni kala on küps. Tõsta röstitud või grillitud kuklipoolele salatilehti, kotlet, kastmeid ja tomativiil.
Ahjulõhe
Eemalda kalafileelt pindmised luud (seda on hea teha spetsiaalsete pintsettidega). Tõsta lõhefilee ahjuvormi, maitsesta sidrunipipraga. Sega omavahel majonees, hakitud till ja sinep, maitsesta sidrunipipraga. Määri majoneesikaste kalafileele. Kata vorm pealt fooliumiga ning küpseta 200kraadises ahjus 30 minutit. Eemalda foolium umbes 5 minutit enne küpsemisaja lõppu, et vormiroog saaks kauni jume.
Selle kalaroa lugu
Meie lugu algas sellest, et kala ei ole just esimene noorte valik lõunasöögiks. Nii otsustasimegi leida kalatoidud, mida me hea meelega KNK sööklas sööksime.
Protsess algas retseptide leidmisest ja retseptilehtede koostamisest. Järgmise sammuna tuli koostisosad soetada. Kala jõudis meie lõikelauale Kohtla-Järve Selverist. Valisime kalafileed, mis olid kättesaadavad ja vajadusel vahetasime koostisosasid. Tahtsime, et kalaroogades oleks lihtsus ja neid saaksid valmistada ka meie kogukonna liikmed. Seejärel võiski kokkamine alata. Kõrvale valmistasime salateid ja riisi, mis sobisid valatult kalatoitude kõrvale.
Kokkasime nädala jooksul kalatoite, mida maitsesime ise ja degusteerisid ka KNK meeskonnaliikmed-õpetajad. Loomulikult jagasime ideid ka KNK kokale. Oleme ise väga rahul, sest valmistatud kalatoidud viisid keele alla!