3

Klaasimeistri heeringas

Magusas marinaadis

Kui oled sellest klubist, kellele maitsevad Soome ja Rootsi stiilis pisut magusama maitsenüansiga heeringaroad, siis marineeritud heeringas, mida kutsutakse klaasimeistri heeringaks, on just sinu maitse järgi. Meil mitte ainult ei armastata selliselt maitsestatud heeringaid, vaid üks pereliige ainult selliselt heeringat ongi nõus sööma, seega piilun sageli heeringaretsepte just põhjanaabrite retseptivaramust.

Koostisosad

  • 200 g klassikalist või punase sibulaga heeringafileed, tükeldatuna
  • 1 punane sibul poolratastena
  • 1 porgand viilutatuna
  • Väike jupp mädarõigast soovi korral

Marinaad:

  • 2 loorberilehte
  • 2 dl vett
  • 2-3 sl suhkrut
  • 10 tera musta pipart
  • 10 tera vürtsi
  • 5 nelgitera soovi korral kui soovid pisut jõulusemat maitset
  • 2 loorberilehte
  • 1 dl valge veini äädikat või 2 sl 30%-list äädikat
  • Soola maitse järgi

Valmistamine

Tükelda heeringafilee umbes 2 cm paksusteks viiludeks.

Keeda marinaad veest, suhkrust, mustast piprast, vürtsist, loorberist. Kui kasutad nelki, lisa ka nelgiterad. Lase marinaadi ained keema tõusta, lisa siis äädikas ja jahuta marinaad. Soovi korral lisa ka veidi soola. Jahuta.

Lao purki kihiti sibul, porgand ja heeringas. Kui kasutad mädarõigast, poeta ka seda purki koos sibula ja porgandiga. Kalla peale jahutatud marinaad. Sulge purk ning tõsta 1-2 päevaks külmkapi maitsestuma. Sellisel moel valmistatud heeringas säilib külmas paar nädalat.

Paku juurde musta leiba või kasuta heeringat näiteks salatis.