0

Paneeritud koha- ja räimefileed

Sobib nii praekartuli ja toorsalatiga, kui ka leiva- või saiakatteks.

Selle roa muudab eriliseks see, et selle on suure hoole ja armastusega valmistanud kaks 4. klassi poissi. Paneeritud kalafileed viisid poisid koju ja sõid koos perega.

Neil poistel oli väike söögitegemise pisik juba sees. Emadepäevaks küpsetasid nad muffineid ja isadepäevaks tegid ise pelmeene.

Koostisosad

Koha:
6 kohafileed
3 muna
nisujahu
riivsaia
õli
soola
pipart

Räim:
56 väiksemat räimefileed
3 muna
nisujahu
õli
soola
pipart

Valmistamine

Aseta kohafilee lõikelauale nahk allapool.  Libista sõrmedega üle filee ja tunneta, kas sõrmede all on mõni kalaluu. Püüa need eemaldada. Lõika filee 3–4 tükiks ning raputa peale soola ja pipart.

Klopi munad kausis lahti. Pane ühele suuremale taldrikule või alusele jahu ja teisele riivsaia.

Kasta filee jahusse nii, et ta oleks mõlemalt poolt korralikult jahune. Nüüd tõsta filee munasegusse ja seejärel riivsaiasse. Võid teha seda näppudega. Vajadusel saad kohtadele, mis paistavad alles munasegused, riivsaia peale raputada.

Pane pann pliidile ning vala pannile nii palju õli, et põhi oleks korralikult kaetud. Oota, kuni õli soojeneb. Niikaua saad ülejäänud kalafileed muna, jahu ja riivsaiaga katta.

Tõsta ettevalmistatud fileetükid pannile. Ole ettevaatlik! Õli on kuum ja võib pritsida.  Nüüd pead veidi ootama, aeg-ajalt tõsta pannil kalalõike ja vaata, kas nad on muutunud pruunikaks. Kui alumine pool on muutunud kuldpruuniks, on paras aeg keerata kalafileel teine pool ning ka see kuldpruuniks praadida.

Tõsta kalafileed alusele ning lase veidi jahtuda.

Sama valmistamisviis on ka räimel, kuid soola tuleb tunduvalt vähem lisada ja riivsaia pole vaja kasutada.

Selle kalaroa lugu

Me valisime räime ja koha, kuna neid saab püüda Eesti vetest, ning ka seetõttu, et kooli kokatädid tulid appi ja tellisid kala meile ära. Kooli lõunamenüüs on olnud nii valgest kui punasest kalast toite, aga poisid ütlesid, et neile maitseb valge kala rohkem. Räime võtsin sellepärast, et näidata poistele, et valmistamisviis võib kaladel olla sarnane, aga praadimise aeg erinev. Ning mis peamine – ka maitse erineb.

Meie väikeklassis õpib kolm poissi, kuid üks jäi kahjuks haigeks. Aga kuna konkursi tähtaeg lähenes, otsustasime, et osaleme ikka, ja poisid teevad kahekesi roa valmis. Kumbki poiss praadis 28 räime- ja 12 kohafileed, mis oli küllaltki suur kogus. Kuna kogu selle tegevuse peale kulus meil üle 2 tunni ja see tegevus toimus pärast tundide lõppu, ei hakanud lisandina praekartulit ja toorsalatit tegema. Panime kalatükid kaussi ja kumbki viis kausi oma koju. Maitseelamustest andsid märku vanemate sõnumid, mida tunnike hiljem sain. Nii poisid kui vanemad jäid paneeritud kalafileedega väga rahule. Võin ka omalt poolt öelda (klassijuhatajana sain nende kokakunstivilumusi kaeda ja ka maitsta), et köögis veedetud tunnid olid asja ette läinud.