1

Suši

Küpsetamata makid

Koostisosad

12 norilehte

500 g suširiisi

8 dl vett

8 sl sušiäädikat

4 sl mirinit

2 tl soola

2 tl suhkrut

150 g soolalõhefileed

150 g külmsuitsulõhefileed

0,5 kurki

0,5 avokaadot

150 g lumekrabi

150 g toorjuustu

0,5 paprikat

sojakastet

wasabi’t

marineeritud ingverit

Valmistamine

Pese riis voolava vee all. Pane vesi potti, lisa riis ja keeda 12–15 minutit vaiksel tulel. Riis peab jääma al dente. Sega omavahel sušiäädikas, mirin, sool ja suhkur. Kuumuta. Lisa segu valmis riisile, sega ettevaatlikult ja jäta 10 minutiks rätiku alla maitsestuma ja järelvalmima, seejärel jahuta.

Puhasta köögiviljad. Tükelda kurk, paprika, avokaado, lumekrabi ja kalafileed pikkadeks kangideks.

Võta sušimatt ja aseta sellele norileht (läikiv pool vastu matti) nii, et triibud jäävad püsti. Kasta käed vette ja võta pallike riisi. Jaga riisipall ühtlaselt nori lehele nii, et ülemine serv jääb vabaks. Aseta riisile kurki, paprikat, kala, natuke toorjuustu. Rulli mati abil tihedaks rulliks. Suširulli täidised tee oma maitse järgi (nt lumekrabi, kurk, avokaado ja toorjuust; kurk ja paprika jne).

Lõika suširull terava noaga pooleks, seejärel veelkord pooleks ja siis iga tükk veelkord pooleks.

Serveeri sojakastme, wasabi ja marineeritud ingveriga. Kõrvale sobib hästi roheline tee.

Selle kalaroa lugu

Sušit valmistasime viiekesi koolis kodundustunnis. Meie kala pärines seekord Leedust. Tooraineks valisime nii soolalõhe kui külmsuitsulõhe, sest need maitsevad meile kõige rohkem. Samuti pidi sušis kindlasti olema meie lemmik paprika. Lõpptulemus maitses väga hästi.