Peipsi või Võrtsjärve koha on meie turulettidel ja pidulaudadel alati aukohal olnud. Koha valge, hõrk, isegi veidi magusa noodiga liha on suussulav. Selle retsepti kõige olulisem osa on aga kaste – jah, kanapuljongi baasil!Kanakontidest valmistatud tummine puljong koos või ja sidrunimahlaga on suurepärane kreemine kaaslane valgele suussulavale kohafileele.
Aeg
40 min
Kogus
6
Hind
Valmistamine
Praadimine
Valmistamine
Puhasta kala kontidest ning lõika meelepärase suurusega portsjonitükkideks. Kala keskel asuvaid luid on mugav eemaldada terava noaga V-tähe kujuliselt lõigates või pisikeste pintsettide abil.
Maitsesta kohafileed soola ja pipraga ning rösti need kuumal pannil, nahk allpool, kuldpruuniks. Keera kala ümber ja lisa killuke võid. Kui või hakkab kergelt vahutama, pigista juurde veidi sidrunimahla. Kalluta panni pisut, et saaksid lusikaga kuuma või-sidrunisegu kalanaha peale tõsta. Nii saab nahk veel krõbedam ja kuldsem.
Koori nuikapsas ja viiluta see õhukesteks ratasteks. Lõika rattad peenikesteks tikkudeks ja need omakorda pisikesteks kuubikuteks. Maitsesta nuikapsakuubikud soolaga. Sega omavahel kõik marinaadi komponendid ja kuumuta keemiseni. Vala kuum marinaad nuikapsakuubikutele ja lase jahtuda.
Puhasta seened ja eralda need üksteisest. Lõika ära kuivanud alumised otsad. Sega omavahel kõik marinaadi komponendid, lisa näputäis soola ja kuumuta keemiseni. Vala kuum marinaad puhastatud shimeji-seentele. Lase ka seentel rahulikult jahtuda.
Beurre blanc’i ehk võikastme valmistamiseks kuumuta kanapuljong keemiseni ning redutseeri umbes poole võrra. Võta pott tulelt ning sega saumikseri või vispli abil osade kaupa sisse toasoe või, kuni moodustub kreemine kaste. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.
Tõsta sobiva suurusega serveerimiskaussi esmalt marineeritud nuikapsas ja seened ning nende peale kohafilee. Vahusta kaste saumikseriga kergelt läbi ning serveeri kala juurde. Kaunista roog ürtide ja väikese tilga hea mõrkja oliivõliga.
Naudi!