0

Saku 5.f klassi ahvenatakod

punase kapsa salati ja guacamole’ga

Kellele ei maitseks krõbedad takod maitseküllase täidisega! Igaühel on võimalus oma eelistustele vastavalt maitset ka vürtsikamaks timmida. Mõnus õhtu sõpradega võib alata!

Koostisosad

Kala:
600 g ahvena- või kohafileed
1 spl tšillipulbrit
soola
õli
Takode tainas:
300 g nisujahu
150 g maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
150 g sooja vett (umbes 50°C)
1 tl soola
50 g õli või searasva
Kaste:
300 g paksu hapukoort või jogurtit
1 laimi mahl
20–30 g tšillikastet (Sriracha)
soola
Salat:
500 g punast kapsast
1 laimi mahl
2 spl suhkrut
0,5 tl soola
100 g isetehtud takokastet
Guacamole:
5 küpset avokaadot
100 g kirsstomateid
1 keskmine sibul
1 tšillikaun
1 pott koriandrit
soola
oliiviõli
Lisandid:
1 viilutatud hapu õun  (piserda laimimahlaga)
hakitud rohelist sibulat
hakitud koriandrit
laimisektoreid

Valmistamine

Sega kõik takotaina komponendid ja jäta tainas 30 minutiks rahulikult puhkama. Siis vormi sellest paraja suurusega (umbes pinksipalli suurused) kuulid ja pressi need tortillapressiga või rulli tainarulliga kenadeks tortilladeks. Küpsetades kasuta soovitavalt malmpanni ja ära mingil juhul kasuta õli! Lihtsalt küpseta keskmisel kuumusel mõlemalt poolt umbes 30 sekundit.

Takokastme jaoks sega omavahel paks hapukoor või jogurt (kui soovid lahjemat), laimimahl, sool ja tšillikaste. Maitse ja maitsesta vajadusel uuesti.

Punase kapsa salati valmistamist alusta sellest, et riivid või lõikad kapsa peenikesteks ribadeks. Maitsesta laimimahla, suhkru ja soolaga. Lase 30 minutit seista, pressi vedelik välja ja lisa natuke isevalmistatud takokastet. Maitse ja maitsesta vajadusel uuesti.

Guacamole tarbeks puhasta avokaadod ja tükelda suuremateks kuubikuteks. Lõika kirsstomatid pooleks, haki sibul väikesteks kuubikuteks, viiluta tšilli ja haki koriander. Sega kõik jõuliselt salatiks! Maitsesta soola ja tilga oliiviõliga.

Kala ettevalmistamist alusta fileede tükeldamisest. Kohafilee vajab kindlasti tükeldamist, aga ahvenafilee sobib tavaliselt tervena. Laota kalafileed ühtlaselt vaagnale ning maitsesta mõlemad pooled tšillipulbri ja soolaga. Lase enne praadimist vähemalt 15 minutit seista. Pannil valmib filee ülikiiresti.

Serveerides võta tako peopesale, suru takotaskuks ning täida salati, kala ja guacamole’ga. Puista peale hakitud lisandeid ja pigista laimimahla. Head isu!

Selle kalaroa lugu

Kooli ja kodu koostööd peetakse väga oluliseks. Nii ei saanud 5.f keelduda, kui köögirüütlist lapsevanem Vambola pakkus välja maitserännaku idee ja oli valmis meid abistama.

Arutasime klassis, milliseid kalaroogi üldse armastatakse ning grill-lõhe ja suitsulesta kõrval nimetatigi kalatakosid. Mõeldud-tehtud!