0

Suitsutatud tuulehaug

Pikanokakala kevadine suitsutamine (sobib ka teistele kaladele)

Soe suitsukala värskes õhus, mõtelge!

Koostisosad

  • 3–4 tuulehaugi
  • 4 l vett
  • 200 g soola

Valmistamine

Eemalda tuulehaugi sisikond ja pese kala nii seest kui väljast korralikult puhtaks.
Valmista lahus veest ja soolast ja sega kuni soola täieliku lahustumiseni. Aseta kalad 4–5 tunniks soolvette.

Võta sooldunud kalad soolveest välja, kuivata hoolikalt ja pane suitsuahju rippuma. Jäta ahjuuks lahti ja tee vaikne tuli alla. Kala peaks seal rippuma ja nõrguma vähemalt tunnikese. Nii eraldub liigne niiskus ja kala ei hakka ahjus keema.

Kui kala on piisavalt kuiv, sulge suitsuahju uks ja tõsta ahju temperatuur kuni 80 kraadini. Viska ahju põhja lepalaastusid. Need hakkavad kalale seda õiget suitsumaitset andma.

Kontrolli pidevalt suitsuahju temperatuuri ja timmi seda vajadusel siibri ja ahjuukse abil. Jälgi ka, et lepalaastu oleks ahjus piisavalt. Suitsuta kalu umbes tund aega.

Kui kalad valmis, jäta need veel hetkeks puhkama, et mahlad välja ei jookseks.

Kalatoitude retseptid

Võrgud juba vees, aga retsept valimata? Leia maitsvaid ja huvitavaid kalaroogasid lõunaks, õhtusöögiks või suuremaks pidustuseks!