2

Toormarineeritud tilliräimed

Räim on meie rahvuskala ja seda sobib ikka nii pidu- kui argipäeval lauale sättida. Toormarineeritud räimede puhul tuleb räimed esmalt esimeses marinaadis hoida ja hiljem siis maitsemarinaadi panna. Äädikases soolvees muutub räime klaasjas liha valkjamaks ning tugevamaks. Peale esimest marinaadi on lihtsam ka selgroogu eemaldada, kuna see eraldub nüüd lihtsamini liha küljest. Väiksematel räimedel võib selgroog ka sisse jääda, suurematel kaladel võiks selle söömismugavuse tõttu eemaldada. Soovi korral võid räimedele lisada veel kappareid. Need sobivad räimedega ka alati hästi.

Koostisosad

  • 500 g värsket roogitud räime

Esimene marinaad:

  • 3 dl vett
  • 1 sl soola
  • 1 sl suhkrut
  • 4-5 sl 12%-list äädikat (või 1-2 sl 30%-list kanget äädikat)

Teine ehk tilli-sibula marinaad:

  • 1 punane sibul, poolratastena
  • Suur punt värsket tilli, hakituna
  • 1 dl oliiviõli (sobib ka rapsiõli vm)
  • 3-4 sl valge veini äädikat
  • 1 tl soola
  • 1-2 sl suhkrut
  • 1 loorberileht
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Rosé pipart

Valmistamine

Kui kasutad rookimata räime, siis eemalda pea ja sisikond ning pese räimed külma vee all üle. Sega kokku esimene marinaad kuni sool ja suhkur on lahustunud. Tõsta räimed marinaadi sisse ja jäta üle öö marineerima. Võta siis kalad, kurna sõelal ja eemalda selgroog.

Sega valmis teine marinaad. Selleks sega omavahel õli, äädikas, sool, suhkur, must- ja rosé pipar. Tõsta räimed koos sibularatastega, hakitud tilliga ja loorberilehega purki või kaussi. Kalla peale marinaad, liiguta natuke kausisisu nii, et marinaad igale poole ligi pääseks. Jäta mõneks tunniks maitsestuma ja serveeri siis mustal leival või kartuli juurde serveerituna.