See, et leivataigna sisse sokutatakse silku või sealiha, on vana Eesti traditsioon. Tänapäevases versioonis lähevad käiku nii räim kui maasuitsusink ning lisaks veel natuke sibulatki. Niisugune rohkete lisanditega leivapäts on iseseisev söömaaeg, mille kõrvale on vaja võtta ainult klaas külma piima. Või miks mitte ka külma õlut.
Foto: Meeli Küttim
Aeg
120 min
Kogus
6
Hind
Valmistamine
Küpsetamine
Valmistamine
Võta juuretis ja lisa sellele 1 l sooja vett. Seejärel sega hulka nii palju täisterarukkijahu, et tekiks paksu hapukoore taoline tainas. Jäta tainas 7–12 tunniks seisma. Pane tassitäis juuretist järgmiseks korraks kõrvale.
Lisa tainale sool, pruun suhkur, kaerakliid, päevalille- ja linaseemned. Nüüd lisa veel täisterarukkijahu, kuni tekib paksem pudrutaoline tainas.
Eemalda räimefileedelt seljauimed. Haki sibul ja lõika maasuitsusink ribadeks. Prae sibul võis klaasjaks ja tõsta köögipaberile nõrguma. Kuumuta pannil kergelt läbi maasuitsusink ja tõsta ka see köögipaberile.
Määri leivavorm võiga. Tõsta vormi 1/3 tainast, seejärel sibul, maasuitsusink ja räimefilee. Järgmine kiht on jälle tainas ning seejärel taas sibul, sink ja räimefilee. Kõige peale pane viimane kolmandik tainast.Küpseta kõigepealt 250 kraadi juures 15 minutit. Seejärel kata vorm fooliumiga ning küpseta veel 45 minutit. Võta leib ahjust välja ja lase vormis veidi rahuneda. Seejärel võta leib vormist välja ja säti käterätiku alla jahtuma.