Enda soolatud kilu on värskem ja mahedam – hoopis teine kui poe oma. Kõige raskem on värsket kilu hankida, aga turult ja väikestest kalapoodidest ikka leiab.
Aeg
20 min
Kogus
4-6
Hind
Valmistamine
Soolamine
Valmistamine
Vaata kilud läbi ning eemalda räimed, kui mõni neist on sekka sattunud. Kilu selg läigib mustjalt ning kõhu alt on ta karedam. Sega kokku vürtsisegu, purusta loorberilehed näppude vahel väiksemaks ja lisa hulka. Võta kauss ja lao sinna kilud, seljad ülespidi ja nii, et ühe pea ja teise saba jäävad kõrvuti. Puista peale vürtsisegu. Lao teine kiht kilu ristisuunas, ikka ühe pea ja teise saba kõrvuti. Maitsesta taas vürtsiseguga ja kui mahub, lao eelmisele kihile peale veel kolmaski ristipidi kiht. Pane taldrik vajutuseks peale, siis tekib kiludele seistes soolvesi. Hoia kilusid mõni tund toatemperatuuril, et maitsestumine ja sooldumisprotsess kiiremini pihta hakkaks. Raskuse all peaks kilud hommikuks olema soolvees ja valmis söömiseks. Kui sul on sahver, on see kilude hoidmiseks just parim koht. Kui ei, tõsta kilud ööseks külmkappi.