2

Ahjus küpsetatud lõhe

särtsakate tsitruste, küüslaugu ja oliiviõli-sidrunivinegretiga

Ahjus küpsetatud punane kala maitseb absoluutselt iga kell. Nii otse ahjust võetuna kui ka järgmisel hommikul võileivakattena. Punase kala enda magusus ja tummine tekstuur ning tsitruste värskus koos väikse küüslaugusärtsuga teevad sellest suussulava piduroa, mis sobib igale sündmusele.

Koostisosad

Kala:

  • 1 suurem lõhe või forell või 2 fileed
  • 1 suurem apelsin
  • 1 suurem sidrun
  • 1 suurem greip
  • 2 küüslaugupead
  • soola
  • pipart

Oliiviõli-sidrunivinegrett:

  • 1 suurem supilusikatäis ilma teradeta Dijoni sinepit
  • 1 suurema sidruni mahl
  • 10–15 g suhkrut
  • 100g head mõrkjat oliiviõli
  • soola
  • pipart

Valmistamine

Fileeri kala ning eemalda väikeste pintsettide abil kala keskel olevad luud. Maitsesta soola ja pipraga.

Viiluta greip, sidrun ja apelsin ilusateks ratasteks.

Lõika kaks küüslaugupead otse keskelt ristipidi pooleks. Nii jäävad küüslauguküüned pärast küpsemist veel üksteise külge, aga saad mõnusad magusad “küüslaugukommid” kestast välja pigistada.

Tõsta kalafileed ahjuplaadile, lisa juurde tsitruserattad ja poolitatud küüslaugud. Tsitrused võivad julgelt kalafileesid katta, siis tilgub küpsedes kogu magushapu mahl otse kalafileedele.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Kui ahjul on olemas ülemine grillimise režiim, siis selle retsepti puhul annab see väga mõnusa tulemuse.

Küpseta kala ahjus 15–20 minutit, aga mitte rohkem. Nii jäävad kalafileed veel kergelt roosakaks ning on väga hõrgu ja pehme tekstuuriga.

Oliiviõli-sidrunivinegreti valmistamiseks sega omavahel sinep, suhkur, sool, pipar ja sidrunimahl. Pidevalt segades hakka peene nirena lisama oliiviõli, kuni moodustub siidise tekstuuriga vinegrett. Maitse ja vajadusel maitsesta.

Võta rösitud kala ahjust ning tõsta lusikaga juurde vinegretti.

Serveeri koos värske salatiga või ahjus küpsetatud köögiviljadega. Võta kaaslaseks ka hea värske sourdough või ciabatta, et kogu mõnus leem ahjuvormist saia sisse koguda. Naudi!