1

Heeringa-kabayaki ehk Läänemere sushi

grillitud riisi, seesamikastme, särtsaka kurgi ja unagi-kastmega

Kes meist ei armastaks head sushi’t? Eriti veel seda angerja oma. Mmm… Kui angerjat ei ole, aga tahaks väga oma perele või sõpradele suurepärase üllatuse teha, siis tuleb appi meie oma Läänemere hõbedane kuningas –heeringas. Särtsakate ja põnevate Jaapanist pärit tehnikatega saab sellest luua hõrgu eelroa.

Koostisosad

Heeringa-sashimi:

  • 6 heeringafileed või 3 tervet heeringat
  • valge veini äädikat või mõnd muud 12% maheda maitsega äädikat
  • soola

Sushi-riis:

  • 1 pakk head sushi-riisi
  • soola

Seesamimajonees:

  • 2 munakollast
  • 20 g Dijoni sinepit
  • 1 suurema laimi mahl
  • 350 g rapsiõli
  • 50 g tumedat seesamiõli
  • soola
  • pipart
  • 20–25 g röstitud seesamiseemneid

Kurgi-ingverisalat:

  • 1 purk roosat sushi-ingverit
  • 1 suurem värske kurk
  • 1 osa valge veini äädikat või muud kuni 12% meelepärase maitsega äädikat
  • 1 osa suhkrut
  • 1 osa vett
  • (näiteks 100 g äädikat, 100 g suhkrut, 100 g vett)
  • soola
  • pipart

Unagi-kaste

  • 1 osa heledat sojakastet
  • 1 osa suhkrut
  • 1 osa riisiäädikat
  • (näiteks 100 g sojakastet, 100 g suhkrut ja 100 g riisiäädikat)

Valmistamine

Fileeri heeringad. Laota fileed nahk allpool taldrikule ning raputa peale õhuke kiht soola. Lase soolduda vähemalt 10–12 minutit.
Samal ajal otsi üks kausike, millesse mahuks umbes 200 g äädikat. Kauss võiks olla nii suur, et saaksid seal sees kalafileedelelt liigse soola äädikaga maha pesta. Tõsta sooldunud heeringafileed äädikasse ja loputa liigne sool maha. Nüüd laota fileed köögipaberiga kaetud taldrikule, et liigne niiskus saaks eralduda.

Keeda sushi-riis ilusti pehmeks. Otsi üks mõnus ahjuvorm, mille põhja aseta küpsetuspaber. Kui riis on valmis, tõsta see otse ahjuvormi ning suru tihedalt vormi põhjale. Nii saad pärast jahtumist lõigata ilusad riisiklotsid.

Seesamimajoneesi jaoks sega kannmikseris munakollased, Dijoni sinep, laimimahl, sool ja pipar.
Pidevalt aeglasel kiirusel segades lisa peene nirena juurde rapsiõli ning seejärel seesamiõli, kuni moodustub paks majonees. Lõpuks lisa juurde röstitud seesamiseemned.

Salati tarbeks viiluta kurk terava noaga õhukesteks seibideks ja seejärel pikkadeks tikkudeks. Maitsesta kurgitikud soola ja pipraga ja lase neil vähemalt 15 minutit soolduda. Seejärel pigista liigne kurgimahl käte vahel või sõelal nõrutades välja. Sega omavahel kõik marinaadi koostisosad, kuni suhkur on sulanud. Lisa nõrutatud kurgitikkudele nii palju marinaadi, et kurgid saaks kenasti kaetud. Lase neil vähemalt 3 tundi tõmmata ja sega siis kokku kurgiviilud ja ingver.

Sega omavahel kõik unagi-kastme komponendid. Kuumuta kaste keemiseni ning keeda tasasel tulel, kuni tekib mõnus paks kaste. Maitse ja maitsesta.

Serveerimine

Rösti heeringafileed pannil, nahk allpool, kuldpruuniks. Võta kalad tulelt, tõsta kuumale pannile paar lusikatäit unagi-kastet ning liiguta heeringaid pannil õrnalt, et kogu glasuur saaks fileede külge haakuda.

Grilli riisiklotsid gaasipõleti abil või hästi kuumal pannil kuldseks.
Tõsta riisiklotsi peale seesamimajoneesi ning selle peale kurgi-ingverisalatit. Kõige peale aseta heeringa-kabayaki ning lisa kala peale veel mõnusat soolakat umamist unagi-kastet. Kaunista roog pisikeste koriandrivõrsetega.

Söö, naera, armasta ja naudi elu! Arigato!