0

Rullmops

Räimerullid rukkileival

Rullmops oli peaaegu et kohustuslik roog eestiaegsete vanaemade peolaudadel. Tänapäevased vanaemad ajavad asja pisut keerulisemaks ja laovad rullmopsid koos vahustatud munavõiga leivale. Pidulikul puhul kaunistavad lausa lilleõitega. Aga ega see asja muuda – marineeritud räim oli tahe ja tõhus amps siis ja on ka praegu.

Koostisosad

Rullmops:

  • 1 kg räimefileed
  • 1 l keedetud ja jahutatud vett
  • 5 spl soola
  • 5 spl suhkrut
  • 5 spl 30% äädikat
  • ½ tl purustatud musta pipart
  • 1 purustatud loorberileht

Munavõi:

  • võid
  • mune
  • majoneesi
  • vahukoort
  • soola

Serveerimiseks:

  • rukkikoorikleiba
  • salatilehti
  • maitserohelist (murulauk, till)

Valmistamine

Eemalda räimede seljauimed. Keera fileed rulli ja aseta kaussi.

Sega kokku kõik marinaadiained. Kui sool ja suhkur on sulanud, vala marinaad räimerullidele. Lase 24 tundi toasoojas seista, seejärel pane külmkappi.

Munavõi valmistamist alusta pehme või vahustamisest. Sega juurde peene riiviga riivitud keedetud muna, lisa majoneesi, vahukoort ja veidi soola. Vahusta, kuni mass on ühtlane ja kreemjas.
Kata leivaviil vahustatud munavõiga. Seejärel aseta leivale salatileht ja lao rullmopsid sellele ritta. Kaunista maitserohelisega. Pidulikkuse lisamiseks võid kaunistada ka söödavate lilleõitega (nt rukkililleõitega).